úterý 16. srpna 2016

Archeologie hrou

Každý čtvrtek až do konce prázdnin můžete v Národopisném muzeu Plzeňska navštívit výstavu Co se skrývá pod drnem a doprovodný program Archeologie hrou.
Výstava umístěná ve dvou místnostech. Nejprve uvidíte nálezy z Přeštic seřazené přehledně období po období tak jak se při výzkumu nacházely. Doprovodné texty jsou krátké, jednoduché, školní děti už určitě zaujmou.
Mladší děti zaujme výklenek ve kterém je výtvarný koutek - děti si pastelkami ozdobí misku. Můžou si na magnetické tabuli složit obrázky které viděly na tabulích u nálezů. A zkusí si umístit nalezené kosti na předkreslenou kostru - žebro, kůstka ruky, čéška ani kost holení nebyly problém, ale trojrozměrný obratel jim mozečky potrápil.
V druhé místnosti vidí opět průzkum, dozví se co je mazanice, jak vypadá lebka (a protože je dětská je v úlomku čelisti i krásně vidět jak je založen stálý chrup, fascinující pohled). Smazatelným fixem si opět ozdobí džbány na zdi a všemi smysly, hlavně hmatem prozkoumají repliky nálezů. Sekerka z kamene, srp s koženou rukojetí, džbán - z dětí jsou rázem lidé doby kamenné. Trošku problém je to sklo všude kolem :)
Vstupné na výstavu je z těch levnějších - rodina zaplatí 80,- Kč.
Doprovodný program se odehrává v jiné části muzea, cestou si můžete prohlédnout třeba rostlinky ze Semínkovny a Knihobudku.
Programem prováděly dvě velmi milé slečny. Děti hned po vstupu dostaly košíčky, štětce a podložky pod kolena. K čemu se dozvěděly záhy - samy se staly archeology a v zemině, kolem kostry hledaly artefakty - našly se střepy, medailonky, mazanina a dokonce i kosti (opět ten záludný obratel).
Když jsme se dozvěděli jak se hledá, bylo na řadě ze střepů sestavit předmět. K dipozici byly nálezy různé obtížnosti, tříleté děti už si poradí.



V druhé místnosti se naučí mlít celozrnnou mouku, vyzkouší si jak dřív dělali misky, utkají si větší či menší kus barevného pásku a prohlédnou stav.



I když se to nezdá, v muzeu strávíte desítky minut, možná i hodiny. Děti se jen tak mimochodem naučí spoustu věcí, a při odchodu na nich bude vidět, že v muzeu nemusí být (a není) jen nuda při koukání za sklo (tmavé oblečení nebyl dobrý nápad).









Žádné komentáře:

Okomentovat